torsdag 22 januari 2009

SSPX om katolska stiftets uttalande

VIKTIGT UTTALANDE
20 januari 2009

Pressansvariga i Stockholms katolska stift har med anledning av ett reportage i Sveriges Television som handlar om Prästbrödraskapet S:t Pius X publicerat vissa uttalanden. (Reportaget sänds den 21 januari 2009.)

Uttalandena, som omfattar cirka fyra sidor, utger sig för att behandla olika frågor kring Prästbrödraskapet och innehåller bland annat följande stycke: “[Vi vill] tydliggöra skillnaderna mellan dem [Prästbrödraskapet] och den Katolska kyrkan.Vi tar fullständigt avstånd från alla former av rasism och antisemitism. Katolska kyrkan i Sverige har inget att göra med det ‘korståg’ för att åter göra Sverige katolskt som reportaget bland annat handlar om och ställer oss inte bakom det på något sätt.”

Eftersom Prästbrödraskapet S:t Pius X fortsätter att göra det den katolska kyrkan alltid gjort och förblir engagerat för att upprätthålla påvarnas traditionella lära i motsats mot de neomodernistiska irrläror som ligger till grund för krisen i kyrkan, tillbakavisar vi fullständigt alla anklagelser om att stå “utanför kyrkan”.

Vidare är antydningen att Prästbrödraskapet S:t Pius X på något sätt skulle vara rasistiskt fullständigt felaktig och orättvis. Såväl de troende, som stödjer prästbrödraskapet, som dess medlemmar själva representerar många olika etniska bakgrunder och omfattar afrikaner, indier, asiater och européer, som alla är förenade i sin katolska tro och i utövandet av densamma, utan någon som helst åtskillnad eller fördomsfull särbehandling.

Vissa privatpersoners oro för exempelvis massinvandringens följder i olika delar av världen kan inte på något sätt kallas “rasistisk” eller “främlingsfientlig”.

Likaledes avfärdar prästbrödraskapet helhjärtat förolämpningen att det skulle vara antisemitiskt. Vi ställer oss reservationslöst bakom de fördömanden av rasism, och den högmodiga dårskap som ligger bakom densamma, som till exempel Pius XI. uttalat i encyklikan Mit brennender Sorge, som behandlar nationalsocialismens irrläror. Att förakta det judiska folket på grund av deras ras är att gå emot den grundläggande kristna lagen om kärleken till nästan, som säger att “man skall älska sin nästa som sig själv”.

Prästbrödraskapet förkastar och beklagar djupt varje form av fördom mot och diskriminering av det folk som Vår Herre och Hans heliga Moder tillhörde. Man kan emellertid inte kalla det antisemitiskt att be för deras omvändelse till den sanna tron, att studera deras senare och tragiska historia, eller att ifrågasätta vissa av deras politiska avsikter. Att göra detta skulle i det sistnämnda fallet innebära ett fördömande av de ultraortodoxa judarna, som motsätter sig staten Israels grundande, som “antisemitiska”!

Genom att förkasta idén om en fredlig och from föresats att arbeta för Sveriges omvändelse tycks Stockholms katolska stift beklagligt nog reservera sig mot katolska kyrkans uppdrag att “lära och döpa alla länder”, vilket Vår Herre själv befallt (Matt. 28:19). Detta tycks ske i en felaktig ekumeniks namn.

De anklagelser som riktas mot Prästbrödraskapet i TV-sändningen, och som tycks återspeglas i stiftets uttalanden, är oriktiga och dem ovärdiga som uttalat dem. När detta väl sagts gör vi gott i att beakta vår gudomlige Frälsares uppmaning “att be för våra fiender och göra dem gott, som förföljer oss”.

Fader Paul Morgan,
Distriktssuperior för Prästbrödraskapet S:t Pius X i Storbritannien
(ansvarig för prästbrödraskapets apostolat i Skandinavien)

Från: http://www.sspx.co.uk/page5.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar